Palčivé téma sociálního bydlení, které zatím nikdo nevyřešil …

14. 04. 2014 15:24:11
Já osobně považuji „sociální bydlení“ a snad někdy připravovaný zákon (má se projednávat až za 2 roky) za další mega vládní tunelíček na pár miliard a další hřebíček do rakve slušného občana tohoto cirkusu zvaný ČR. Dnešní problematika ubytoven a štědré dotování jejich majitelů není jedno z nejšťastnějších. Spousta vyhozených peněz, koncentrace bordelu, hluku a špíny na jednom místě. Avšak troufám si říct, že připravovaný zákon o sociálním bydlení toho také příliš mnoho nevyřeší.

Zajímaly by mě tyto otázky:

  • Podle jakého „klíče“ bude toto bydlení přidělováno?

  • Pokud byt „vybydlím“ (jak je naprosto běžné), budu odpovědný za náhradu škody? Bude případná náhrada škody vymahatelná? Jak bude škoda vymahatelná, když jsem pouze na dávkách, když oficiálně nic nevlastním?

  • Pokud dostanu přidělený byt a nepracuji, stále mě bude dotovat stát / obec? Bude po mě někdo vyžadovat, abych pracovala?

  • Těch otázek je samozřejmě mnohem více ...

    Protože pokud si dám modelový příklad: Rodina – otec, matka, 2 děti. Matka na mateřské, případně po mateřské (rodičovské dovolené), bez práce – nenašla uplatnění. Děti ve školním/předškolním věku. Otec dělnické profese, příležitostně zaměstnáván. Děti chodí pravidelně do školy / školky, rodiče nemají problémy se zákonem, nechlastají, nekouří 40cítku denně ......

    Promiňte, ale takoví lidé snad nemají problém najít slušné bydlení od soukromého subjektu, popřípadě města?? Případně mají možnost získat příspěvek na bydlení.

    Takže proč by měli bydlet na ubytovně?

    Pokud mám doma 3 děti, čtvrté čekám, nikdy jsem pořádně nepracovala a partner /druh je dlouhodobě na pracáku, žijeme jen z příspěvků, chlastáme, hulíme a známe všechny herny v okolí, pak ano, potom většinou bydlím na ubytovně a tento „stav“ mi zřejmě i vyhovuje.

    Cituju jeden můj „oblíbený server“: „Sociální bydlení se nesmí odehrávat v ubytovnách, ale v sociálních bytech rozptýlených v normální zástavbě. Je třeba zajistit finanční zdroje na tři okruhy výdajů: (1) výstavbu či rekonstrukce bytů, (2) provoz sociálního bydlení, (3) motivaci soukromých vlastníků k využití jejich bytů pro sociální účely.“

    Otázka: Proč bych si měla jako soukromý vlastník nastěhovat do bytu to, co bydlí na ubytovnách? Budu se také muset zaregistrovat jako poskytovatel sociálních služeb? Protože dle mého nemůžu přece poskytovat tzv. „sociální bydlení“ a zároveň porušovat případný chytaný zákon ... už dnes by měl být každý poskytovatel sociální služeb zaregistrován a „sociální bydlení“ snad bude také do tohoto konceptu zapadat. Kdo mi zaplatí případnou škodu? Poskytne stát nějaké garance, že mi nájemníci neznehodnotí můj majetek, na který dřu a platím daně?

    Samozřejmě, že neposkytne, proč by měl poskytovat garance soukromému subjektu (já přeci nejsem důl Paskov :) )

    Stát mi možná poskytne garanci v tom, že když polorozpadlou ubytovnu dneška přejmenuju na dům poskytující sociální služby, tak vesele jedu dál.

    Dalším problémem bude „nucený rozklad“ sociálně vyloučených lokalit. Už nyní majitelé ubytoven v širokém dalekém okolí snížili majitelům nemovitostí hodnotu jejich majetku, protože ruku na srdce, kdo by si šel koupit byt nebo pronajmout prostory pro podnikání v blízkosti ghet. Nikdo. „Rozséváním“ obyvatel ubytoven po okolí a stěhováním do „lepších čtvrtí“ tady máme za pár let to samé .... Protože kdo seje vítr, sklidí bouři, avšak už na jiném místě. A máme tady vražení dalšího hřebíčku do rakve občanovi.

    Na tomhle vládním tunelíčku opět vydělá jen etno business, křiklouni typu Kocáb a multiculti integrační skupiny a organizace ..

    A další citace: „Linda Sokačová z Platformy pro sociální bydlení upozornila na evropskou typologii bezdomovectví ETHOS, která má být hlavním východiskem definice bytové nouze tak, aby specifické skupiny jako bezdomovci či obyvatelé sociálně vyloučených lokalit nevypadávaly ze systémů podpory.“

    Zkuste si někdy typologii ETHOS přečíst .... Já nevím jak Vám, ale mám velmi vtíravý pocit, že na tomhle připravovaném zákoně opět vyrýžují pouze notoričtí vysávači dávek. Mým názorem je, že pokud se chci dostat z ulice, tak na to jsou páky a prostředky, jak toho docílit, pokud jsem již dostal z ulice a snažím se, je dostatek institucí a organizací, kteří mi dokážou se startem pomoct. Pokud se chci dostat z ubytovny a najít si práci a žít aspoň trochu jako slušný člověk, pořád na to páky jsou ...... JE TO O LIDECH, KTEŘÍ TO NECHTĚJÍ VYUŽÍT!

    PS: Všechna čest terénním pracovníkům, organizacím, které provozují noclehárny, azyláky a podobně .... O Vás tohle není!

Autor: Kateřina Gajdošová | pondělí 14.4.2014 15:24 | karma článku: 28.74 | přečteno: 1407x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 580 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2015 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1619
Nesmím koukat na zprávy, nebo číst noviny, jsem pak věčně naštvaná .... a infarkt před třicítkou ještě opravdu nechci :)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...