Konec multiculti byznysu v Čechách? Kéž by ..

Tak jsem si přečetla rozhořčený dopis, který Babišovi poslaly neziskovky.  Organizace kritizují návrh ministerstva, aby podmínkou pro čerpání peněz z ESIF (Evropské strukturální a investiční fondy) v programovém období 2014-2020, byla povinnost až 15 % finanční spoluúčasti na projektech ESIF. Tato podmínka podle nich neziskovkám činným v sociální oblasti podstatně omezí, až znemožní čerpání těchto prostředků a povede k utlumení či zániku léta fungujících kvalitních programů.

Třikrát hurá, říkám si. Nejsem příznivec jakýchkoliv dotací (umělá pracovní místa, nesmyslná čerpání z operačních programů) - umělost nikdy nevyplodí trvalou "hodnotu" v dlouhodobém hledisku, a co se týče dotování multiculti byznysu, tak zde jsem rezolutně proti. Programy sociální integrace, začleňování kohokoliv kamkoliv …

 U otevřeného dopisu jsem se po pravdě značně bavila … jen stížnosti a nářky, kde mají sehnat oněch až 15% na spolufinancování, že tímto postupem většina z nich bude muset ukončit svou činnost, protože nebudou moci čerpat. Je zajímavé, že proti tomuto návrhu se nejvíce bouří ony společnosti neziskové, které začleňují Romy a jejichž potřebnost je velmi spekulativní.

Vláda má vlastní agenturu pro začleňování, máme ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Radu vlády pro nestátní neziskové organizace a přesto potřebujeme dalších X příživníků, kteří obchodují s lidským životem?

 Jsem si vědoma toho, že v některých případech tyto společnosti (neziskovky) suplují úlohu státu například při poskytování sociálních služeb, avšak tyto bych spočítala na prsty jedné a druhé ruky.

Mnoho z Vás mě bude opět obviňovat, že se na problémy dívám pouze z vrchu, avšak měla jsem možnost nahlédnout a poznat práci těchto společností, jsou některé, kterých si velmi vážím a jejich práci oceňuji, i když i zde bych měla výhrady, zejména co se týče hospodaření s penězi (i zde jsem nahlédla a nevěřila občas vlastním očím – ale to je jiná písnička na někdy jindy)

 Musíme si pomáhat, ale měli bychom si pomáhat bez rozdílu barvy pleti nebo jakékoliv příslušnosti. Brečet, že nedostanu peníze na nesmyslný grant? Pokud by byla práce některých subjektů smysluplná a její výsledky by byl skutečně vidět v reálném životě – píši v reálném životě a v tom co také vidí okolí, věřím, že spolufinancování a hledání případných sponzorů by nebyl až tak obrovský problém.

Někde jsem četla perfektní názor, že nesmíme odmítat a kritizovat všechny ty sociální začleňovače našich spoluobčanů, protože vychovávají budoucí pracovní elitu této země, která bude vydělávat na můj důchod … nevím jestli je to naivita nebo do nebe volající debilita, no povíme si za 40 let (to už se tomu důchodu snad budu blížit) až ta nová generace, co už má teď pomalu problém dokončit učňovský obor a doma má zářný příklad, jak se základním vzdělením či vzděláním nula, bez pracovních návyků, přežít líp jak okolí, bude vytvářet pracovní hodnoty a plnit státní kasu.

 

PS 1:Je úžasné kolik otevřených dopisů neziskovek pro ministry na Vás strejda Google vysype, průměrně se píše na ministerstva atd. 1x do měsíce.

PS 2: v diskuzi nereaguji neb nemohu, Vaši touhu pro diskuzi se mnou mohu realizovat prostřednictvím FB či mailu

 

Autor: Kateřina Gajdošová | úterý 10.6.2014 7:28 | karma článku: 34,46 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Kateřina Gajdošová

Multiculti husa roku

27.8.2014 v 11:16 | Karma: 22,53

Kateřina Gajdošová

Absolutismus Miloše I.

28.10.2013 v 11:41 | Karma: 33,07
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1619x
Nesmím koukat na zprávy, nebo číst noviny, jsem pak věčně naštvaná .... a infarkt před třicítkou ještě opravdu nechci :)

Seznam rubrik