Je třeba podporovat romskou elitu

Tyto slova sebevědomě hlásá titulek. Stát vydal loni na podporu romských studentů na středních a vyšších odborných školách 5,61 milionu korun. V předchozím roce byla celková podpora přitom téměř o 2,4 milionu vyšší. Podporu mělo 740 romských žáků a studentů. Následuje jen brečení a nářky, jak je to strašně málo, že za takových podmínek nelze vybudovat žádnou romskou elitu atd.

Pod článkem je jeden úžasný komentář (bohužel je anonymní), který jednoduše musím publikovat. Auto komentáře píše: „Průměrný věk dožití mužů je cca. 74,4 roku, žen 80,6 roku. Tedy v romské a cikánské populaci čítající v ČR 13 500 lidí (oficiální údaj vytvořený samotnými Romy a Cikány) je necelých cca. 700 lidí, kteří jsou ve věku 15-19 let. (beru čtyřletou střední školu)„

Doplňuji, že výpočet autora, jsem neověřovala. Byť by byl cca mylně spočítán, stojí k zamyšlení jako takovému. Faktem je, že ke svému etniku se Romové hlásí pouze ve chvíli, kdy se jim to hodí. Když chtějí příspěvky, grantíčky a sociálky, když se chtějí bránit rasýzmem. Při sčítání lidu, se však přihlásilo k romské národnosti pouze 13 150 (čerpáno z wiki a čsú). Pokud zohledníme teoretické výpočty, státem jsou podporováni všichni mladí studující lidé :-).

„Podle vládní zprávy mladé a jejich rodiny odrazuje od studia finanční náročnost i dlouhodobost. Panuje také nejistota, zda studenti školu dokončí a zda si s ní lépe najdou práci. Chudší rodiny upřednostňují to, aby potomek šel rychle do práce a začal vydělávat. Podle zprávy mladé často jejich rodiče také dostatečně nepodporují, sami mívají nízké vzdělání a často bývají bez práce.“

 Dostáváme se k základnímu kamenu úrazu. Děti by měla podporovat především rodina, která je vždy základem. Stát rodinu NIKDY nemůže suplovat. Na jednu stranu romské spolky brečí, že není dostatek podpory pro studenty, na druhou stranu má Česká republika nadbytek mladých lidí, kteří sice mají maturitu, případně VŠ, avšak nemají uplatnění na trhu práce. Naopak řemesla pomalu skomírají.

Najít kvalitního řemeslníka začíná být opravdu velkým problémem, většina vyučených v řemeslném oboru má již nyní věk téměř před důchodem a zkušenosti nemají komu předávat. Proč tedy naše super skvělé začleňovací organizace raději nepodporují ty, kteří by měli lepší předpoklady pro řemeslo a bylo by to uvítáno i ze strany rodiny, protože by se dříve mohli uplatnit na trhu práce, viz citace výše. Kdepak raději budeme podporovat další „zbytečné“ vysokoškoláky v humanitních oborech.

 

zdroj k článku ...

 

Autor: Kateřina Gajdošová | úterý 24.6.2014 12:47 | karma článku: 36,64 | přečteno: 3039x
  • Další články autora

Kateřina Gajdošová

Multiculti husa roku

27.8.2014 v 11:16 | Karma: 22,53

Kateřina Gajdošová

Absolutismus Miloše I.

28.10.2013 v 11:41 | Karma: 33,07
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1619x
Nesmím koukat na zprávy, nebo číst noviny, jsem pak věčně naštvaná .... a infarkt před třicítkou ještě opravdu nechci :)

Seznam rubrik